2014. február 2., vasárnap

HOGYAN FUGÁZZUNK BONTOTT TÉGLÁBÓL KÉSZÜLT DÍSZFALAT ?

   Napjainkban újra népszerű a nyersen hagyott téglafal, azaz vakolat és burkolat nélkül hagyott, főként dekorációs célokat betöltő fal. Pár éve egy étteremben készítettünk egy ilyen falat és az alábbi képsorokon bemutatjuk, hogy milyen módszerrel lehet kifugázni a kész téglafalat.


      A fugákat kitöltjük a lent látható fugázó pisztollyal. Fugázó anyagként a téglához zsákos vakoló anyagot használtunk. A zsákos anyag minőségének köszönhetően könnyen bedolgozható a pisztollyal, keverés során egy kicsit hígabbra készítettük az anyagot az előírtnál, hogy maradéktalanul ki tudjuk nyomni az eszközzel. A fugákat egy kicsit túl kell tölteni, de arra vigyázva, hogy a téglákat ne kenjük össze.









      A fugák feltöltése után addig várjunk, amíg az anyag egy kicsit el kezd szilárdulni, kötni. Elvileg a száraz tégla viszonylag gyorsan csökkenti a habarcs nedvesség tartalmát, ezért 15-30 perc közötti idő többnyire elég, de a meghatározó inkább az anyag állaga. Nagy felület esetén érdemes időnként az elején feltöltött fugákat megnézni, nehogy a munka hevében megfeledkezve az anyag annyira megkössön, hogy nehézséget okozzon az eldolgozása. A lenti képen látható módon húztuk ki a fugából a felesleges anyagot. A művelethez egy ecset nyelét szoktuk használni, mivel a formája jól idomul a fugához, illetve ügyesen eltávolítható vele a felesleges anyag, de vásárolható speciális fugázó kanál is ehhez a munkához. A fuga mélységét inkább a saját ízlésünk  határozza meg.
















    Következő lépés a felület tisztítása. Ecsettel le tudjuk portalanítani a felületet, illetve a fugázott felületet is finomíthatjuk vele. Amennyiben a téglák beszürkültek a habarcsnak köszönhetően, sósavval átkenve a teljes felületet fel tudjuk élénkíteni, frissíteni. A teljes száradás után a felületet kezelhetjük, az étteremben lakkozni kellett a tulajdonos kérésére, de vannak speciális felületkezelő anyagok a záró folyamathoz. A kész munkát is megtekintheti a bejegyzésesek között a blogunkon.
Ehhez a cikkhez kapcsolódóan az alábbi témában megjelent leírásainkat is megtekintheti, ha a szövegre kattint:

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK BONTOTT TÉGLÁBÓL FALAT - FALAZÁSI ALAPISMERETEK


KANDALLÓ ÉPÍTÉSE - KÉSZ KANDALLÓBETÉT BEÉPÍTÉSÉVEL - BONTOTT TÉGLÁVAL FALAZVA





















2 megjegyzés:

  1. Kedves Lajos!
    Mi is hasonló módon építettük fel a falunkat a fürdőszobánkban amt impregnáltunk is.
    A gond csak annyi, hogy morzsolódik a fuga.
    Erre a problémára, milyen megoldások vannak?
    Esetleg lakkozzuk le a fugákat?

    Üdvözlettel:
    Mónika

    VálaszTörlés
  2. Szerintem melyalapozo Bár nem vagyok szakember Én is most csinalgatom nálam a konyhát

    VálaszTörlés