2014. március 13., csütörtök

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK BONTOTT TÉGLÁBÓL FALAT - FALAZÁSI ALAPISMERETEK

  A falazási munkák megkezdése előtt az alapozást kell elvégeznünk. Röviden térjünk ki az alapozással kapcsolatos tudnivalókra. Az ilyen jellegű falak esetében sávalapozást alkalmazunk, az alap alja mindig a fagyhatár alatt kell, hogy legyen, ami Magyarország esetén 80 cm mélységet jelent. A falat figyelembe véve alapozunk, szélesebb alaptestet érdemes készítenünk betonból, amit 30-40%-ig dúsíthatunk kővel, ezzel spórolhatunk a beton mennyiségén. A talaj minősége meghatározhatja számunkra az alapozás módját, ha a talaj laza szerkezetű, gyenge minőségű, vagy a talajvíz magasan van, akkor szükség lehet az alap vasalására is az alap törése és megsüllyedése ellen. Az alábbi ábrán egy bontott tégla kerítés metszeti rajzát láthatjuk: 









     A továbbiakban a falazás menetét foglyuk megvizsgálni. Első lépésként az alap felületét kell megvizsgálnunk, hogy az vízszintes legyen, illetve megfelelően sima felületű a bitumenes szigetelő lemez fogadására, mivel a kiálló kövek, kavicsok könnyen felsértik a bitumenes lemezt és így az elveszíti szigetelő képességét az átszakadt részen. Amennyiben nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, nagyobb kövek levésésével majd azt követően cementhabarccsal való kiegyenlítéssel, szintezéssel készíthetünk megfelelő felületet a szigetelés elkezdéséhez. Az alábbi képeken az alapot, illetve a bitumenes szigetelést a falazás megkezdése során:













  A bitumenes szigetelés kb 10 cm-es átfedéssel helyeztük el egymás mellé, az oszlopok helyére megfelelő méretű szigetelést vágtunk. A falazáshoz az alábbi szerszámokra lesz szükségünk: kőműves kalapács, kőműves serpenyő, kőműves kanál, vízmérték, falazó zsinór, talicska vagy habarcs láda, keverő gép a habarcs készítéséhez ( esetleg kézi keveréssel is keverhetjük, viszont ez jóval megterhelőbb és kevésbé hatékony). A falazóanyag tekintetében mindenképpen inkább a tüzépeken kapható készre kevert anyagokat javasolnánk, ami egyenletes, biztos minőséget biztosít. A munka a fal kimérésével és az iránytéglák elhelyezésével kezdődik, a fenti képeken látható, hogy a két szélső oldalon az oszlopot kezdtük el. Ezt követően kimértük a közbenső oszlopok helyét úgy, hogy közel egy távolságra legyenek. A két szélső téglát falazó zsinórral összekötjük, mi két féltéglára rátekerve rögzítettük (lásd fenti képeket). A zsinór adja majd a fal síkját, ennek követésével vízszintes sorokat tudunk készíteni. A zsinór a két szélen levő már vízszintbe és függőbe állított téglára kell, hogy kerüljön. 










A falazást folytatjuk felfelé a félkötés figyelembe vételével. Fél kötést úgy tudjuk elérni, hogy a kezdő sor függőleges fugái felett legyen a következő sor tégláinak közepe, lásd az alsó képeken. Törekedjünk arra, hogy mind a függőleges, mind pedig a vízszintes fugák jól telítettek legyenek falazó habarccsal és ha lehet megközelítőleg 1 cm vastagok legyenek. A falazás során folyamatosan tisztítsuk a falat a kinyomódott habarcstól az első és a hátsó oldalon egyaránt. 

















A fenti képeken láthattuk, hogy a fugák folyamatosan tisztítva voltak, ahol anyaghiány volt, oda még töltöttünk. Ha ide kattint megnézheti a cikkünket a bontott tégla fal fugázásáról, ami segít a végleges fugakép kialakításában. Az alsó képeken a  felület végleges tisztítását, a színek élénkítését végezzük háztartási sósavval, amit ecsettel hordunk fel. Figyelem: a sav használata során védőkesztyű használata kötelező, szemüveg szintén. Az eredmény viszont önmagáért beszél, jól látható, ahogy a habarcs fátyolos tégla színe felfrissül, tiszta, élénk lesz. A nagyobb szennyeződéseket, rákötött habarcsot drótkefével és kalapáccsal óvatosan eltávolítottuk.















 A fal tetejére cserepet ragasztottunk flexibilis csempe ragasztóval, a kellő lejtést a cserépnek egy tetőléc beépítésével értük el. A teljes száradás után a falat érdemes impregnáló szerrel átkenni, a gyártó útmutatása szerint. Azzal számoljunk, hogy mivel bontott téglából készült a fal, a hátsó fele nem épen a legszebb képet mutatja, mivel az összes egyenetlenség ott jön ki. Ezért annak a síkra vakolását érdemes megfontolni esztétikai szempontból is. Ha ide kattint, a vakolásról olvashat leírást a cikkeink között.















9 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönjük a hasznos tanácsokat!:)

    VálaszTörlés
  2. Miért nem jelennek meg a képek??

    VálaszTörlés
  3. Üdv! Sajnos a Google Drive mappánk megtelt és ez miatt nem volt látható a képek többsége, már folyamatosan megy a képek visszatöltése, reméljük hamarosan az összes látható lesz.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Üdvözlöm!

    Tégla kerítés építésén gondolkodunk. Az oldal nagyon hasznos a lépéseket illetően. Mindenképpen kell bele oszlopot tenni? Az alap már megvan, egy téglányi széles. 180 centi magasságban gondolkodunk. Az lenne a kérdésem, hogy ellenáll a széllökéseknek? Dőléstől kell-e tartani?
    Előre is köszönöm a választ!

    Krisztián

    VálaszTörlés
  6. Elég az egy sor akkor is 180 cm magasom rakom a sort?

    VálaszTörlés
  7. Egy soron ez így elég merész, én a bedrótozást nem hagytam volna ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bedrótozást? ez mit jelent? sajnos láma vagyok .... de szeretek tanulni ...

      Törlés
  8. A sorok közé drótot kell kifeszíteni

    VálaszTörlés