2014. május 14., szerda

MIRE ÜGYELJÜNK MÉLYALAPOZÁS SORÁN? NEDVSZÍVÁS ÉS TAPADÁS OPTIMALIZÁLÁSA.

    Több célja van a mélyalapozásnak az építőipari munkák során. Az alap nedvszívásának a kiegyenlítése, csökkentése, az aljzat erősítése, tapadás elősegítése vagy éppen portalanítása is elérhető vele. Az építőipari munkák szerves része ez a munkafolyamat, legyen szó burkolásról, vakolásról, festésről, hőszigetelő rendszerről, stb. Használatával megakadályozható a festés után előforduló foltosodás. Biztosítja a festékek jobb tapadását. Az anyagok többnyire diszperziós alapanyagokat tartalmaznak, felhordásuk egyszerű, könnyen kivitelezhető. A gyártók a leírásokban mindig megadják, hogy milyen felületre javasolják, kültérben vagy beltérben, csak ennek figyelembe vételével használjuk ezeket az anyagokat. Ha számunkra új, ismeretlen anyaggal, vagy gyártó anyagával dolgozunk, mindig gondosan olvassuk el a felhasználási útmutatót.








Előzetes tudnivalók:

 

Azonban itt is van néhány alapszabály amit fontos figyelembe vennünk. A mélyalapozó nem alkalmas arra, hogy például egy fellazult beton felületet kössünk vele, vagy egy táskás, lógó vakolatot, vagy felpúposodott festék réteget stabilizáljunk, ezeket minden esetben el kell távolítanunk, majd visszajavítani a mélyebb sérüléseket. Fontos tudnivaló, hogy a laza, elváló felületeket el kell távolítani, az alapozót csak szilárd, stabil felületre hordjunk fel. Fontos figyelnünk a felület portalanítására is, hiszen a nagyobb mennyiségű port sem képes teljesen lekötni az anyag, viszont az alapos felsöprés utáni minimális por nem okoz gondot. Az olyan anyagokat, melyek gátolják az alapozó fedését, mint például zsír, olaj, gondosan el kell távolítanunk a felületről. A munkafolyamat elkezdése előtt még egy fontos szempont, hogy azok a felületek, melyeket nem kívánunk alapozni, védve legyenek az alapozótól, gondoljunk például hőszigetelés során a nyílászárók védelmére, takarására, vagy fa felületekre, párkányokra, oldalfal alapozás esetén az aljzat takarására, védelmére. Épületek homlokzatának alapozásakor, gondoljunk a járdák, térkövek védelmére is. Ennek betartásával, sok felesleges és kellemetlen munkától óvjuk meg magunkat. A szavatossági időket is vegyük figyelembe, mert ezek túllépésével, csökkenhet az anyag hatékonysága, az anyag szaga is jól jelezheti ha már nem lehet felhasználni, erőteljes, büdös záptojás szerű szagot érezhetünk, ami jelzés, hogy az bizony használhatatlan.



Felhasználás:

 

  Mindig gondosan tartsuk be a gyártó leírásában található irányelveket! A legtöbb esetben a terméket +5 és + 25 celsius közötti hőmérsékletben lehet használni. Felhordása történhet ecsettel, kis és nagy teddyhengerrel. Az impregnálást korongecsettel is el lehet elvégezni, a mélyalapozót intenzíven bedörzsölve a pórusokba. Érdemes még egy teleszkópos hosszabbító nyelet a teddyhengerhez beszereznünk, ami könnyítheti a munkavégzést, aljzatnál nem kell annyit guggolni, térdelni, falnál sok esetben a létrázás is minimalizálható vele. Védőkesztyű, szemüveg használata is javasolt, arra is gondoljunk, hogy a ruházata fröccsent alapozó, sok esetben csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem távolítható el. Betonfelület esetén minimum 7 napnál régebbi betonra használjuk, száraz tiszta felületre. A gyártó cég minden esetben a csomagoláson közli a hígíthatóságot, száradási időt és a felhordandó rétegek szükségességét, ezt minden esetben tartsuk be, a kívánt cél elérése érdekében.


Azonban egy általános irányelv, hogy a teljes felületet alaposan kenjük át vele, ne maradjanak elmaradt, kihagyott részek, felületek. Homlokzati szín alá a legtöbb esetben a gyártók színes alapozót javasolnak, sőt szín azonos alapozót, ez lehet hogy többlet költséget jelent, viszont egységesebb felületet tudunk vele kialakítani. A száradási idő általában 24 óra, de ez termékenként változhat eltérhet, sőt bizonyos esetekben a " nedvesre nedves" technológiát javasolják, amit felhasználási útmutatók vázolnak, és azok gondos betartásával tudunk elérni. Szerszámok, vödrök elmosása közvetlenül a munka végén aktuális, mert több óra után a megkeményedett ecset és henger már használhatatlanná válik.

Speciális anyagok:

Előfordulhat olyan eset, amikor nem nedvszívó felületre szeretnénk burkolni, mint például csempére raknánk csempét, vagy olajfestékkel festett falfelület, epoxi bevonatú felületre, ilyenkor is az elsődleges szabály, hogy az alap stabil, szilárd, zsugorodás mentes legyen és mentes a tapadást, fedést hátráltató anyagoktól, mint például zsír és olaj. Ezekkel az anyagokkal tapadást tudunk biztosítani a csemperagasztó számára a fent vázolt felületeken is. Figyelem! Erre nem minden alapozó alkalmas, csak az erre gyártott anyagok tudják ezt a szerepet betölteni, a gyártó útmutatása szerinti felhasználás során. Több neves gyártó is készít direkt erre a célra alapozót, mi a csempére csempe burkolás során a Terranova cég weber.col/bondprimer alapozóját használtuk sikeresen több esetben is.

Az alábbi témában megjelent leírásainkat is megtekintheti, ha a szövegre kattint:

CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG


SZILIKONOZÁS - HOL? MIÉRT? HOGYAN?



    











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése