2014. március 2., vasárnap

SZILIKONOZÁS - HOL? MIÉRT? HOGYAN?

    Az egyik fő ok, amiért rugalmas tömítő anyagokra van szükségünk az építkezések során a " dilatáció". A szó jelentése : térfogatváltozás, kitágulás ( szótár: vmely test térfogatának külső erőhatás, hőmérséklet változás v. egyéb ok kiváltotta viszonylagos megváltozása) Valójában számunkra a lényeg az, hogy különböző anyagok, másképpen reagálnak a külső hatásokra. Példaként gondoljunk egy lakás burkolása során a fa küszöb és a járólap találkozási pontjára. Vagy egy csempézett fal és a fa ajtó tok találkozási pontja. Mindkét esetben szükség van szükség van egy úgynevezett dilatációs rés képzésére.  A alábbi képeken ezt a rést láthatjuk:






   Az ok, amiért szükség van ezekre a résekre, mivel a fent nevezett két anyag teljesen másképp reagál mind a hőre, mind pedig a nedvességre. Nedvesség hatására a fa küszöb jelentősebb tágulásra képes, majd száradás után térfogata csökken. De ugyan ez a mozgás megfigyelhető az akril kád és csempe találkozásánál, illetve fém kád esetén is, itt viszont a hő okozza a mozgást. Sőt a helység vízszintes és függőleges sarkaiban is jelentkezhet dilatációs repedés


    Ezeknek a fizikai hatásoknak az ismeretében a munkánk során mi magunk kell, hogy dilatációs hézagokat hozzunk létre, amivel úgymond irányított repedéseket képzünk, majd ezeket a megfelelő anyaggal tömítjük. Így meghatározzuk az anyagnak, hogy hol halmozódjon fel a tágulás során fellépő térfogat növekedés, illetve összehúzódás esetén a térfogat csökkenés és azt egy rugalmas anyaggal esztétikusan takarni is tudjuk. Ennek szükségességét már a betonozási munkák során meg kell tervezni és kivitelezni. A falak mentén rugalmas polifoam szivaccsal (habbal) lehet dilatációs hézagot képezni, illetve két helység között is fontos elhelyezni olyan rugalmas anyagot, ami a későbbi tágulást és összehúzódást engedi. Az ajtók helyén ésszerű a dilatációs rés elhelyezése, oly módon, ha lehetséges, hogy a csukott ajtó takarja majd a végleges burkolat váltását. Ehhez előre tudnunk kell, hogy a falnak melyik síkjára kerül majd az ajtó. 30 négyzetméter feletti felület esetén szintén szükséges dilatáció képzés, kültérben 15 négyzetméter felett szükséges dilatációs hézag képzése ( pl: teraszok). Visszatérve a fő témánkhoz, most azokra a területekre mutatunk néhány példát, ahol a szilikonok használatával rugalmas, tartós és esztétikus megoldást találunk a dilatációs problémákra. Az alábbi képeken láthatunk néhány példát:



Kültéri lépcső látható a fenti képen, ahol az időjárás hatására jelentős mozgás léphet fel, ezért a belépők és fellépők találkozási pontját szilikonnal tömítettük.









A következő lépés amit megvizsgálunk, a felhasználás módja. A legtöbb esetben a felhasználási útmutató az alábbi irányelveket tartalmazza: A felhasználás módja: "Kizárólag tiszta, száraz, por-, zsír-, olaj- és más szennyeződésmentes felületekkel érintkezhet, a laza rétegeket távolítsuk el. +5 Celsius- +30 Celsius alap és környezeti hőmérséklet között kinyomópisztoly segítségével használjuk. A kartus menet fölötti kúpos részét vágjuk le, és csavarjuk rá a csőrt. A tömítendő, ragasztandó felület nagyságának megfelelően vágjunk le a csőr hosszából kb. 45 fokos szögben."
       Ebből kiindulva minden esetben a felület por és zsírmentessé tételével kezdünk, száraz ecset, tiszta rongy, porszívó és ha szükséges zsírtalanító tisztítószer felhasználásával. A legtöbb esetben mi ablaktisztító folyadékot használunk (CLIN Windows & Glass), gyorsan szárad és zsírmentes felületet ad. Ezt követően szükségünk van a szilikonra, amelyből ha lehetséges a fugaszínnel azonosat vásároljuk a csempe és járólap találkozásokhoz, a kád, WC, és egyéb fajanszok köré amennyiben ezek fehér színűek, fehér szilikon a javasolt, természetesen az egyéni ízlés bármit felül írhat. Kell egy szilikon kinyomó pisztoly, egy éles kés a csőr levágásához. Ezen felül még egy "spriccelő" flakon amivel mosogatószeres vizet tudunk permetezni a behúzott fugára. A szilikon lehúzásához egy úgynevezett szilikon spakli is szükséges, de van aki ezt az ujjával oldja meg, úgy, hogy előtte mosogatószeres vízbe mártja, majd azzal húzza le egyenesre a szilikont. Mi a kettőt kombinálni szoktuk, először a spaklival lehúzzuk, majd ujjal simítjuk ott ahol még szükséges. Érdemes egy tekercs kéztörlő papírkendőt a közelünkben tartani a felesleges szilikon eltávolításához a spakliról és az ujjunkról. Mindig sarokból kezdjünk és majd oda érkezzünk a munka végén, arra viszont ügyeljünk, hogy az elején elkezdett szilikon már térhálósodik, mire körbe érünk a helységen, ezért ahhoz már lehetőleg ne nyúljunk, mert sérülhet és utána nehezen javítható.Ehhez a cikkhez kapcsolódóan az alábbi témában megjelent leírásainkat is megtekintheti, ha a szövegre kattint:

CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG






 A felület takarítása csak a teljes száradás után lehetséges, különben sérülhet a szilikonozásunk, ez többnyire 24 óra elteltével érdemes megtenni.  Az alábbi videó a burkolás menetét mutatja be, majd az utolsó 3 percben a szilikonozás módszerét is láthatjuk:


Alább egy angol nyelvű videót láthatunk a szilikonozásról. Hasznos javaslatot mutat be a szilikonozás során, ahol papír ragasztó szalagot használnak az egyenletes szilikon fuga érdekében.  De nem csak a fuga lesz egyenletes ennek használatával, hanem a felület védelme is jól megoldottá válik ezáltal. Érdemes használni a bemutatott módszert is.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése