2018. február 8., csütörtök

OLDALFAL, SAROK ÉS MENNYEZET VAKOLATJAVÍTÁSOK

   Belső átalakítások során gyakran előfordul, hogy válaszfalakat bontunk ki, szüntetünk meg. Ezt követően komoly vakolatjavítások következnek, ahol akár új éleket is kell kialakítanunk. Ez a cikk ezekre a javításokra fókuszál egy kicsit bővebben. Első lépésben egy sarok vakolat javításának lépéseit tekintjük át. Minden esetben az első lépések közt a munkaterület és munkafelület előkészítését említsük meg. A padlót takarjuk, védjük, a vakolandó felületeket portalanítsuk. A felületek védéséről, takarásáról az alábbi cikkünkben olvashat bővebben:


 

SZOBAFESTŐ, MÁZOLÓ MUNKÁK - AMIÉRT A TAKARÁSSAL KELL KEZDENI


A takarás után szükségünk van egy él kialakítására, amit egy egyenes deszka, léc, aluléc, vagy akár egy egyenesre vágott gipszkarton segítségével tudunk kialakítani. Az alábbi képek illusztrálják a munkafolyamatot:

A képen egy gipszkarton fogja nekünk az egyenes élt képezni. Vágjuk megfelelő méretre és helyezzük arra az oldalra, ahol kevesebb javítandó felület van, hogy arra fel tudjon feküdni. Arra ügyeljünk, hogy az él kialakítására használt léc vagy más anyag, minden esetben egyenes legyen, mert annak az éle fogja megadni nekünk az új sarkot. 













Igazítsuk alul a még ép falsíkhoz, hogy az él ebben a síkban maradjon. ehhez használjunk egy hosszabb vízmértéket.









Alul maradjon a fal síkjában, majd egy vízmértékkel a felső felét állítsuk függőbe.









Ezt követően rögzítsük a falhoz szegeléssel, de ha azzal nem sikerül, dübelezéssel, vagy falszeggel is rögzíthetjük.








Ezt követően portalanítsuk és nedvesítsük a vakolandó felületet. A vakoláshoz mi gipszes vakolatokat használunk, mivel azok gyorsabban megkötnek, szebb felületet tudunk velük már elsőre vakolni. Természetesen a mész-cement vakolatok is megfelelőek erre  a munkafolyamatra, de több utómunkát követelnek és lassabban kötnek. A vakolat felhordását végezhetjük kőműves kanállal, serpenyővel és glettvassal is. A felhordott anyagot egy szélesebb glettvassal vagy egy alu léccel egyenesre húzzuk az alábbi képeken látható módon.







A vakolat megkötése után, eltávolíthatjuk a gipszkartont és a frissen vakolt falra a korábbiakban vázolt módon egy másikat, vagy lécet felrögzítünk, majd ennek segítségével ezt az oldalt is készre vakoljuk. A vakolásról és annak módjáról bővebben egy korábbi cikkünkben olvashat részletesen, ha a szövegre kattint.:

VAKOLÁS HÁZILAG


 A mennyezet javítását a következő képek fogják bemutatni. Jelen esetben a vakolat alatt nádszövet és lécezés volt, ilyen esetben, ha több centiméter mély a vakolandó felület, gipszkarton bevágásával csökkenthetjük a felhordandó vakolat mennyiségét. Mérjük le, milyen széles csíkot tudunk felhelyezni és milyen mélységben. Mélyebb sérülések javításához több rétegben is csavarozhatunk fel gipszkartont. Ehhez a megfelelő hosszúságú foszfátos (fekete színű) gipszkarton csavart használjuk, ami nem korrodál.



Arra ügyeljünk, hogy a gipszkartonnal régi vakolat síkja fölé ne menjünk, illetve maradjon hely a vakoló anyagnak. A mész cement vakolatok esetében inkább ne használjunk gipszkartont, mert gyorsan kiszívja a vizet a vakoló anyagból, ehhez a módszerhez is inkább a gipszes vakolatok javasoltak.




A vakolás megkezdése előtt a régi falsíkból kiálló habarcs darabokat távolítsuk el kőműves kalapáccsal. 









Vagy a kisebb  kiálló részeket egy glettvassal toljuk le a felületről, amint ezt a képeken láthatjuk


Ezt követően a portalanítás és nedvesítés után elkezdhetjük a vakolat felhordását. A felhordott.vakolatot a jobb és bal oldalon megmaradt régi vakolathoz hozzányomott glettvassal vagy alu léccel húzhatjuk le egyenesre




Az így elkészült vakolatot a teljes száradás után glettelhetjük még, az új sarokra alu élvédőt helyezhetünk fel és ezzel egyenesre glettelhetjük. Hasonló témában az alábbi cikkünkben is olvashat bővebben:

SZÜKSÉGTELENNÉ VÁLT AJTÓ NYÍLÁS BEFALAZÁSA ÉS VAKOLÁSA.



Az alábbi videó a teljes munkafolyamatot bemutatja :








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése