2016. április 28., csütörtök

ÁTHIDALÓK UTÓLAGOS BEÉPÍTÉSE VÁLASZFALBA, ÁTJÁRÓK BONTÁSA MEGLÉVŐ VÁLASZFALBA.

     Időnként szükségessé válhat falak bontása, terek egybenyitása, vagy már meglévő átjárók bővítése. Amennyiben egy meglevő válaszfalban szeretnénk egy nyílást nyitni, szükséges, hogy áthidalót építsünk be, mivel többnyire a felül maradt szerkezetek nem önhordók. A kérdés az, hogy hogyan lehet ezt úgy megtenni, hogy a falszerkezet ne omoljon le, mielőtt az áthidaló beépítésre kerülne. Nézzünk egy módszert erre!




      A felső képen a tervet láthatjuk, a piros jelzi az új nyílás helyét. Fontos kiemelni, hogy nem teherhordó falazatról beszélünk, hanem egy válaszfalról, legyen az kisméretű téglából, vagy válaszfal téglából. A teherhordó falak bontása esetén feltétlen kérjük ki statikus véleményét és egyeztessünk az építési hatóságokkal is, mivel könnyen előfordul, hogy tervkötelesek a munkáink. Az alsó kép mutatja a kivitelezés folyamatát. Első lépésként a meglévő burkolatokat, padlót védjük takarással. Majd mérjük ki pontosan a kialakítandó nyílást, az áthidaló helyét és a tartó 10x10-es gerendák helyét is. Ezt követően a 10x10-es gerendák helyét véssük ki, majd a padlóra fektetjük a padló deszkát, amire a Peri lábakat fogjuk állítani. A lábak távolságát a faltól úgy kell kialakítani, hogy a munkánkhoz mozgásterünk maradjon, viszont nem szabad túl nagy fesztávra tenni, mert gyengül a tartóképessége, esetleges omlás esetén a 10x10-es gerendák eltörhetnek, ha az alátámasztások túl távol vannak. Majd helyezzük be a 10x10-es gerendákat és támasszuk alá a Peri lábakkal, szegekkel fixáljuk alul és felül is és feszítsük meg őket jól, hogy át tudják majd venni a terhelést. 





A megfelelő alátámasztás kialakítása után hozzáláthatunk a munkánkhoz, ha ajtó volt a meglévő nyílásban, távolítsuk el, bontsuk ki. Mérjük ki az új falvég helyét, rajzoljuk ki a függőlegest és ha lehetséges nagy flex-el, gyémánt koronggal, ami alkalmas tégla vágásra, vágjuk meg mindkét oldalon, hogy minél kisebb véséssel ki lehessen alakítani. Alakítsuk ki az áthidaló helyét is, ügyelve arra, hogy a megfelelő hosszban felüljön majd a falazatra (15-20 cm). Helyezzük be az áthidalót a helyére. A fenti terv alapján az egyik felén a levegőben áll az áthidalónk, itt Peri lábbal a kellő magasságra emelhetjük és fixálhatjuk. Oldal irányba is támasszuk meg a Peri lábat kidőlés, kifordulás ellen. Falazzunk alá a levegőben álló résznek és így fixáljuk az áthidalót, majd ékeljük ki a felette levő téglákhoz, hogy szilárdan támasszon. Mi fém ékeket vágtunk, majd ezeket ütöttük be a tégla és az áthidaló közé. Ha esetleg valahol a kelleténél több tégla jött le, azt az áthidalóra falazva falazzuk fel, felül pedig ékeljük. Most már teljesen elbonthatjuk az alatta levő falat a padlóig. Ezt követheti majd a vakolatok helyreállítása, élvédők elhelyezése a vakolatba, glettelés, festés. Az alábbi videó is ezt a folyamatot mutatja be, érdemes megnézni a munkánk megkezdése előtt.








HOGYAN BURKOLJUNK MEGLÉVŐ BURKOLATRA? CSEMPÉRE - CSEMPÉT ?

       A felújítási munkák során előfordulhat, hogy egy meglévő stabil burkolatot nem szeretnénk felvésni, hanem az új burkolattal ráfedni, csempére - csempét, vagy járólapra  - járólapot. Több előnye is van ennek, például a régi burkolat felvésése, a régi ragasztó eltávolítása, nem kis időt emészthet fel, amit ezzel megspórolhatunk.

  



Amennyiben ezt tervezzük, érdemes első lépésben ellenőriznünk azt, hogy a meglévő járólapra kerülő új járólap + ragasztó okozta 1-2cm-es magasság növekedés nem ütközik-e akadályokba? Előfordulhat, hogy ha az ajtó az új burkolatra nyílik, ütközni fog vele, ebből kifolyólag vágnunk kell majd belőle. A csövek és csapok kiállásai is megrövidülnek a plusz burkolattal. Amennyiben a meglévő küszöb fölé megyünk az új burkolattal, szükség lehet új küszöbre is. El kell döntenünk azt is, hogy a járólapra rögzített vagy szerelt fajanszokkal, bútorokkal mi legyen. Vegyünk például egy wc-t, ahol a kérdés az lesz, hogy felvesszük a burkolatról és aláburkolunk, vagy körbeburkoljuk? Esztétikusabb kivitel ha felkerül az új burkolatra, viszont ebben az esetben a szerelvényeket is át kell néznünk, hogy az aljzat magasságának növekedése, nem jelent-e problémát.





         A következő lépés a régi burkolat felmérése ellenőrzése, mivel ennek is meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak. Csak szilárd, megfelelően ágyazott (ragasztott) burkolatra lehet burkolni. A régi járólapot, csempét kopogtassuk át, hogy megfelelően szilárd és kopogástól (üres kongó hang) mentes. Amennyiben néhol jelentkeznek problémák, abban az esetben ott törjük fel, véssük le, és flexibilis csemperagasztóval töltsük ki a helyét. Fontos! Amennyiben jelentős felületen tapasztalunk problémákat a régi burkolatnál (repedezett, kongó, fugák kihullanak), érdemesebb megfontolni a régi burkolat teljes eltávolítását, nem reszkírozva annak a lehetőségét, hogy a még stabilnak látszó lapok, később leválva az új burkolatot is tönkre tehetik. Alapelvünk inkább ez legyen: "bizonytalanra nem megyünk!"Ezt követően a felületet tisztítsuk meg a portól és szennyeződésektől. A biztos tapadás érdekében alapos előkészítést igényel: a régi csempét tisztítani és zsírtalanítani kell. Az esetleges mosogatószer-maradékot ecetes vízzel, vagy kereskedelemben kapható savas tisztítószerrel távolíthatja el a leghatékonyabban.Tartsuk be a gyártók által előírt száradási időket a ragasztóval javított felületeknél.





Következik a száraz és tiszta felület mélyalapozása a megfelelő mélyalapozóval. Erre speciális alapozóra van szükségünk, ami direkt a csempére-csempe burkoláshoz való. Ez az alapozó tapadóhidat képez a meglévő és új burkolat közt. Festő hengerrel hordjuk fel a felületre, ügyelve, hogy mindenhol fedjünk vele. Itt is vegyük figyelembe a csomagoláson szereplő száradási időt! A nagyobb gyártók palettáján jó minőségű alapozókat találhatunk, néhány ezek közül: Murexin D4 tapadóhídWeber.col bondprimer tapadóhíd. Mapei tapadóhíd. Felhasználás előtt mindig gondosan olvassuk el a használati útmutatókat a terméken!



       Bizonyos esetekben, amikor a felület nagyon egyenletlen, szükség lehet aljzatkiegyenlítésre is. Ennek eldöntéséhez, használjunk egy hosszú vízmértéket, ami megmutatja az eltéréseket az egyenestől és a vízszinttől.Következő lépés a csempe, járólap ragasztása az előkészített felületre. Itt a sarkalatos pont számunkra a ragasztó kiválasztása. Csak külön erre a célra alkalmas flexibilis ragasztót használjunk, például: weber.col promax S1 csemperagasztó, de több gyártó palettáján is szerepel ilyen minőségű ragasztó. 










Végezetül fugázzuk ki a felületet. Az alábbi cikkekben kaphat részletes leírásokat még a csempézés és járólapozás témában, kérjük, kattintson a szövegre:

CSEMPE ÉS JÁRÓLAP BURKOLATOK KÉSZÍTÉSE HÁZILAG


CSEMPE ÉS JÁRÓLAP FUGÁZÁSA HÁZILAG


HOGYAN KEZDJÜNK EL BURKOLNI EGY KISEBB HELYSÉGET ? BURKOLÁS HÁZILAG


SZILIKONOZÁS - HOL? MIÉRT? HOGYAN?