2016. november 6., vasárnap

VAKOLAT SIMÍTÁSA - SIMÍTÓ VAKOLAT FELHORDÁSÁVAL

 
    A vakolat végleges felületi képét a simító habarcs adja adja meg, ezért felhordása szakértelmet és gyakorlatot kíván, hogy munkánk eredményét hosszú időn keresztül örömet okozzon. A jól kivitelezett simító vakolatot száradás után festhetjük, további felületképzés nélkül ( glettelés, csiszolás). Természetesen egy kis gyakorlással és a szakmai fogások ismeretében házilag is el tudjuk végezni a simítást. A mai modern anyagokkal pedig könnyen juthatunk készre kevert, jó minőségű simító vakolathoz, amit vízzel keverés után azonnal használhatunk. A hagyományos vakolat utolsó fázisában a felület simítását végezzük el, de ennek sikere nagy mértékben az alapvakolattól függ. Hogyan készíthetünk jó minőségű alap vakolatot? Egy korábbi cikkünkben ezt mutattuk be lépésenként :



VAKOLÁS HÁZILAG


Tehát amennyiben jól elkészítettük az alapot a hagyományos vakolat esetén 1/2-1 órán belül szoktuk a simító réteget felhordani a kész felületre (vakolt felület megfelelő kötése, szikkadása után). Ekkor már elbírja az újabb réteg felhordását az alapvakolat, de még magas a nedvességtartalma, ami könnyebbé teszi a simítás folyamatát, illetve a két vakolat jobban össze köt még ebben az állapotában. A simító vakolatot vékonyan, pár mm vastagságban hordjuk fel, nagyobb vastagság esetén reped a magasabb mésztartalma miatt. Régebben, amikor házilag készítettük a simító vakolatot, meszesebbre, hígabbra kevertük, majd megrostáltuk, viszont a rostálás során néha kisebb-nagyobb szemcsék, kövek is kerültek a vakolatba. Viszont ha az alapvakolat csak kb fél órája lett befejezve és arra dolgoztunk, viszonylag könnyel "elnyelte", "befogadta" ezeket a szemcséket is, tehát nem kellett kiszedegetni ezeket, hanem a körkörös mozgás során beépült az alapvakolatba is. Természetesen a nagyobb kavicsokra ez nem volt igaz. Ha a segéd nagyon "szerette" a kőművest, pusztán baráti gesztusból egy marék durvább sóderrel, kavicsokkal dúsitotta a simító vakolatot, ami persze aztán tovább mélyítette szeretet teljes kapcsolatukat :-) Nem ritkán a szakit ilyenkor az idegroham kerülgette. A korábban vakolt alapvakolatot is le tudjuk simítani, viszont ez nagyon jó minőségű simitó anyagot kíván (azonos szemcseméret) és gyakoribb nedvesítést.



Folyamatában röviden így néz ki a simítás: A készre kevert simító vakolatot serpenyő segítségével feljuttatjuk a falra, felcsapjuk azt, majd kartecsnivel el egyengetjük, elhúzzuk, azonos vastagságban(vékonyan, pár mm vastagságban!). Alu léccel is áthuzhatjuk, ellenőrizhetjük, ezzel elkerüljük, hogy gödröket, dombokat alkossunk a falunkon. Majd ezt követően vakolat simítóval körkörös mozgást végezve besimítjuk a felületet. A simítót ne nyomjuk rá erősen, viszonylag finoman kell tartani a falon, különben leszedi a simító vakolatot. Mennyit várjunk a felhordás után a simításig? Viszonylag rövid időn belül, ha szárazabb az alapvakolat, akár azonnal is elkezdhetjük. Ha elkezdünk simítani, az azonnal megmutatja, hogy kell-e még várnunk, vagy mehetünk tovább. A még túl nedves simító vakolat a simítás során nagyon tapad a simítóhoz, csíkok maradnak a simító után, a simítót nehéz elemelni a faltól. A híg anyagnak még nincs tartása, a simító belemerül az anyagba, nem halad a felületén simítva azt, hanem maga elé gyűri a habarcsot. A meszes vakolat viszonylag gyorsan szikkad, de ez a probléma nedvesítéssel orvosolható, ennek hatására újra bedolgozhatóvá válik az anyag (váci meszelővel, korong ecsettel) Simításra régen fa simítókat használtunk, vörös fenyőből készültek a legjobbak, ma már műanyagból készült simítók a népszerűek. A simítást egy adott falon mindig felül , az egyik sarokból indulva kezdtük, majd az állást odébb rakva alul is lesimítottuk a felületet. Összedolgozásnál, azaz a felül lesimított vakolat és az alulról felhúzott vakolatnál nedvesítést alkalmaztunk és így szépen össze lehetett dolgozni a felületet, egységessé téve azt. A munka folyamata nagyon hasonlít a homlokzati szín felhordásához, itt találja a részletes leírásunkat:

SZÍNES HOMLOKZAT KÉSZÍTÉSE - HOMLOKZATI SZÍN FELHORDÁSA


A simítás szerszámait itt láthatja :


      Modern simító anyagok használata - egy másik módszerrel:


Egy kicsit más a helyzet a modern zsákos simító vakolatok esetén. A különbség főleg a simítás módjánál látható. A modern anyagokat is lehet fa vagy műanyag simítóval besimítani, de sokkal hatékonyabb, ha egy szivacsos simítót használunk erre a célra :

Ezt a simítót időnként vízbe kell mártani, majd a felvett nedvességgel viszonylag nagy felületet át lehet simítani. A nedves simító szépen bedolgozza a maltert, egyenletes, szép felületet adva. Ezt sem kell erősen rányomni a felületre, mert felszedheti a maltert, finoman, körkörösen simítva dolgozzunk vele. Szépen be lehet dolgozni vele a vésett fal javításait, mint például a villanyszerelők után maradt vésések, falvágások javítását. A lényeg itt is, hogy a simító vakolat felhúzása után várjunk egy kis időt, amíg a vakolat megszikkad, a simítót már elbírja, simítás során nem gyűrődik a simító előtt és nem húz nedves csíkokat utána. Természetesen itt is az alapvakolattal egyenlítjük ki a felületet, majd erre húzzuk rá vékonyan a simító vakolatot.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése