2016. október 4., kedd

SZAKEMBEREK, AKIK AUSZTRIÁBA MENTEK - DE VAJON MENNYIÉRT JÖNNEK VISSZA?

 

     Igen, a megfelelő kérdés talán ebben a témában a "mennyiért". Már több nyilatkozat, cikk is megjelent ide vonatkozóan, volt olyan tisztviselő, aki azt nyilatkozta, hogy most a CSOK bevezetésével fellendül az építőipar és a külföldre költözött szakemberek visszajönnek, mivel lesz számukra elég munka számukra Magyarországon is. Vajon tényleg azért mentek a szakemberek külföldre, kőművesek, burkolók, festők, mert nem volt elég munka Magyarországon ? Olvashattunk olyan cikket, ahol a szakértő szerint egy kb 30%-os béremelés meg tudná állítani ezt a folyamatot, illetve vissza tudná vonzani a már kint dolgozókat. Reális ez? Hogyan gondolkodnak erről a kint dolgozók?



   Lehet sorolni a témában a különböző okokat, amiért a magyar szakemberek külföldre mentek dolgozni, de bárhogy is próbáljuk kerülni a valóságot, a lényeg az, hogy a magyar fizetés többszöröséért mentek ki, amit jelen pillanatban itthon nem kapnak meg. Ezt már a magyar munkaadók is kapiskálják, és lassan-lassan elindul az a folyamat, hogy emelni kezdik a béreket. De vajon hol van az a lélektani határ, ahol a kifelé törekvő munkaerő megállna és esetleg elindulnának vissza felé a már kint dolgozók. Erről készítettünk egy rövid felmérést a velünk közösen külföldön dolgozó szakemberekkel, a mi esetünkre vonatkoztatva - kőművesekkel. 

Mennyi az annyi odakint?

    Hogy ténylegesen be tudjuk határolni azt az összeget, havi fizetést, ami vissza vonzaná a már kint dolgozókat, ehhez tudnunk kell, milyen összeggel kell versenybe szállni. Építőiparosokként a szakmánkra és segédmunkásokra vonatkozó adatokkal tudunk dolgozni - nézzük, mit mutatnak a számok. Kőművesek esetén 1600 és 1800 euró (nettó) között van az alsó határ a fizetések tekintetében, átlagban az ismerőseink közt az 1700 euró nettó havi fizetés megvan. Ez havi szinten, a mostani árfolyamon számolva 515 000 ft, nettó, hivatalosan , bejelentve. Mit kell ehhez letenni az asztalra? Szükség van az alábbiakra: szakmai tapasztalat, német nyelvtudás, hivatalos fordítás a szakmunkás bizonyítványról. Ezek birtokában kezdődhet a munkahely keresés, az egyik jól bevált módszer, az AMS (osztrák munkaügyi hivatal) hivatalos applikációja, ahol több száz naprakész hirdetés között tudunk keresni - itt letölthető a Google Play áruházból. Itt megtaláljuk a cég hivatalos elérhetőségét, ahova a pályázatunkat, önéletrajzunkat várják, a legtöbb esetben a munkabér is fel van tüntetve, amit erre a pozícióra fizetnek. Amennyiben a pályázatunk megfelelő, rövid időn belül személyes találkozót kérnek a cégnél. Az itt leírt folyamat természetesen olyan személy esetén érvényes, aki legalább ezen a szinten tud kommunikálni német nyelven. Nem a tökéletes nyelvtudásról szól a dolog, de meg kell tudnunk értetni magunkat és megérteni amit nekünk mondanak - önállóan. Ha nem beszélünk németül, vagy csak tényleg minimális a nyelv ismeretünk, marad a barátokon, ismerősökön keresztüli keresés - ami szintén járható, de jóval rögösebb út. Szobafestők esetén 1400 euró nettó az alsó határ, amiről hallottunk. Segédmunkások számára az alsó határ 1300 euró és attól felfelé. Burkolók : 1500 eurónál indul. Természetesen ezek az átlagolt fizetések, ettől eltérések lehetnek, akár jelentősen is.



A számításunk alapjául most vegyük a kőműves átlagbért, azaz 1700 eurót - 515 000 forintot. Ez egy teljes évet számítva 12 x 515 000 ft = 6 180 000 ft.-ot jelent. Azonban most jön a fekete leves a hazai munkáltatóknak, amit szintén figyelembe kell venniük, ha versenyezni, vagy legalább közelíteni akarnak. Ausztriában hivatalosan nem 12, hanem 14 havi bért kapunk, ami forintosítva annyit jelent, hogy: 14 x 515 000 ft = 7 210 000 ft munkabér juttatás évente hivatalosan bejelentve! Az éves szabadság 25 nap, és azt ki is adják. Munkarendet tekintve az általános a kőművesek esetén 4 nap 10 órás munkanap és pénteken maximum délig dolgozunk, vagy minden második péntek szabad. Túlóra lehetőség itt is adott, sőt előfordul, hogy kötelező is időnként, de ezt természetesen ki is fizetik.



A fenti számot tetézve, adjuk hozzá az éves adó-visszatérítés összegét, ami a fizetéshez igazítva kb. 1400 ( 424 200 ft) euró, azaz majdnem egy teljes havi bér még extra . Mindezt összeadva a teljes bevétel egy teljes év alatt egy kőműves számára : 7 634 200 Forint. 

Ha ezt 12-vel elosztjuk,  a havi hivatalos juttatás : 636 200 Forint

De sajnos a számolásnak itt még nincs vége! A külföldön dolgozók esetében - Ausztriában - a szociális juttatások is erősen hozzátesznek a bérekhez, az alábbi táblázat ezt mutatja be :


2016. 01.01.-TŐL A CSALÁDI PÓTLÉK ÖSSZEGE
+ KIEGÉSZÍTŐ ADÓKEDVEZMÉNY



születéstől 111,8 € + 58,40 €

3 éves kortól 119,6 € + 58,40 €

10 éves kortól 138,8 € + 58,40 €

19 éves kortól 162 € + 58,40 €




További számítási alap kell, hogy legyen a nyugdíj is :

Azt már tudjuk, hogy bizonyos feltételek mellett kérvényezhető, hogy külföldről is kapjunk nyugdíjat, és azt is láthattuk, hogy az EU tagországokra ugyanazok a feltételek vonatkoznak. Az eltérés a nyugdíjhatárban és a nyugdíj összegében lehet.

Ausztriában a nyugdíjkorhatár nők esetében 60, férfiak esetében 65 év. A nyugdíj minden biztosított év után 2%-kal növekszik, így 35 év szolgáltati idő után 70%-a is lehet az ember jövedelmének.(1)

2014-ben az ausztriai minimum nyugdíj összege egyedülálló nyugdíjas esetén 857,73 euró volt, ami 267.097,122 Forint, házastársak esetén 1.286,03 euró, ami 400.469,742 Forint.(2)Várhatóan itt is emelkedik a nyugdíj összege.

A nyugdíj összege mindenféle nyugdíj esetén egyformán kerül kiszámításra, és ugyanúgy lehetőség van rokkantsági nyugdíjra, ápolási díjra, árvasági ellátásra, előrehozott nyugdíjra vagy özvegyi nyugdíjra.

Forrás: http://nyugdij-nyugdij.blog.hu/2016/02/09/ausztria_nyugdij


Summázva a dolgok :

      Aki a pénz miatt ment ki - azt javarészt a pénz miatt fog csak visszajönni. Tehát a 30% körülire belőtt béremelés csábító erejét nézzük először, amit egy szakértő állapított meg. Magyarországon egy kőműves, átlagolva az ismerőseink által mondott információ alapján 150 - 200 000 ft nettó jövedelemmel számolhat, jó esetben erre is van bejelentve. Ha erre rátesszük a 30%-os béremelést, akkor megközelítőleg 200 000 -260 000 forint nettó juttatásról beszélünk - szemben, a fenti számítás szerinti a havi hivatalos juttatás : 636 200 Forint -al.

      A megkérdezettek egybehangzó válasza ezzel az összeggel kapcsolatban egy határozott nem volt sajnos. Érdekes, hogy a lélektani határ viszont már 1000 (nettó!) euró körül mozgott, amire már páran azt mondták, hogy ha ezt hivatalosan bejelentve megkapnák Magyarországon, elgondolkodnának a hazaköltözés lehetőségén, de a nagy többség esetén ennél jóval magasabb összegről beszéltünk, vagy "azt nem tudják megfizetni" mondattal zárták a beszélgetést. 

    A cikk célja az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba - aki matematika alapján ment ki - az a számok alapján fog visszajönni is és ezekkel az összegekkel fog számolni egy bizonyos szakmára tekintve - bár nem csak ez a meghatározó, amint azt az 1000 eurós lélektani határt nézzük. Viszont egy biztos - hosszú és rögös lesz az út a közös nézőpont eléréséig a béreket tekintve a külföldön dolgozókkal és a kifelé tartókkal. A szomorú tény az sajnos, hogy a híradásokat nézve minden lehetséges megoldást próbálnak kitalálni a munkaerő elvándorlás problémájára, viszont egyet szinte mindig elfelejtenek megemlíteni az erre szakosodott válságstábok, mégpedig a megfelelő összegű béremelést.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése