2016. szeptember 28., szerda

SZOBAFESTÉS HÁZILAG - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE


Több szempont is közrejátszhat, amikor a szobafestés házilagos kivitelezése mellett döntünk, ma már a szakember hiány is ezek közé sorolható. A realitás az, hogy akinek nem szakmája, jóval több idő ráfordítással tudja a szakemberek munkájához hasonló minőséget elérni, de a jól elvégzett munkából fakadó öröm, sok mindenért pótolhat bennünket. Ennek elérésében szeretnénk segítséget nyújtani a részletes szakmai leírásunkkal.






Takarni - védeni!

Takarni, védeni a cseppenő festéktől, portól, mindig kevesebb idő és erőfeszítés, mint utólag a rászáradt festéket kapargatni, takarítani, pormentesíteni. Amennyire csak lehetséges a helységet ürítsük ki, hogy minél több helyünk legyen a munkafolyamatokhoz. Előfordulhat, hogy mindent nem tudunk, vagy nem ésszerű egy másik helységbe átvinni, ebben az esetben a szobában maradó bútorokat a helység közepére rakjuk össze és ott takarjuk őket szinte hermetikusan bútortakaró fóliával. A padló védelmére vásárolhatunk takaró papírt tekercsben, majd ezzel védjük meg az aljzatot, precízen leragasztva. A takarásról és bútorok védelméről az alábbi cikkünkben olvashat részletesen:



Falak előkészítése

Ellenőrizzük a  falon levő festékek minőségét. Ha már több réteg festék van a falon és esetleg "hólyagos", "táskás" érdemes egy spaklival alányúlni, megpróbálni lekaparni. Ha könnyen enged a festék és nagy táblákban jön le kisebb erőfeszítés hatására, érdemes megfontolni annak eltávolítását, lekaparását a falról. Ez jelentős munkával járhat, de megéri a befektetett energia, mivel ha a készre festett szobában a nedvesség hatására a gyenge régebbi festék rétegek elkezdenek felhólyagosodni, akkor sajnos már a festékünk is kidobásra kerül a lekaparás után. Ha bizonytalanok vagyunk 1-2 m2-es felületen csinálhatunk próba festést is, aminek hatására felszínre jöhetnek a problémák. Ha az alsó réteg nagyon laza, a próbafestés során azt is tapasztalhatjuk, hogy a hengerre tapad a régi réteg és így a henger leszedi azt a falról - ez is biztos jele annak, hogy megérett a lekaparásra. Ezt követően javítsuk ki a falon található hibákat, lyukakat, repedéseket. Ennek módjáról az alábbi cikkekben talál részletes leírást:








A falak javítása esetén fontos lépés a csiszolás, amivel szinte tükör felületet tudunk létre hozni. Ezt akár többször is ismételnünk kell, a szinte tökéletes felület eléréséig. Nagyobb felületek csiszolása esetén érdemes kölcsönzőkben érdeklődni falcsiszoló gépről és porszívóról ( pl: Flex - Giraffe), mert ezzel jelentősen gyorsíthatjuk, könnyíthetjük ezt a munkafolyamatot, nem is beszélve a porszívó jótékony hatásáról, hogy szinte teljesen pormentesen tudunk vele dolgozni. Ausztriában kötelező gépként tartják számon a festők, több munkánk során használjuk mi is. Így néz ki munka közben ez a gép :




Természetesen a kézi csiszolás is megfelelő minőséget tud produkálni. Az alábbi eszköz használata jelentősen megkönnyíti ezt a folyamatot is, ebbe a kézi csiszolóba befogva a csiszoló papírt könnyebben csiszolhatunk egyenes felületet és a sarkokat is szépen ki lehet csiszolni vele ( 100-as, 120-as papírral):



Mélyalapozás


A felület előkészítése után következik a mélyalapozás. Érdemes a festék vásárlása során már a rendszerhez tartozó alapozót megvásárolni, ha kapható. Itthon mi legtöbbször a Falfix univerzális alapozót használtuk. Vannak olyan esetek, amikor viszont nem javasolt a mélyalapozás, ilyen lehet a vályogfalak festése, ahol a falakat teljesen lezárhatja a mélyalapozó, így kisebb nedvesedés során, amit a vályog fal felszívhat magába, szinte garantáltan felhólyagosodik, felpattog a festés - ez főleg régi, vízszigetelés nélküli vályogfalak esetén fordulhat elő - mivel a nedvesség a fal felületén nem tud ki száradni megfelelően. Ilyen falak esetén a mai modern mészfestékek megfelelő alternatívák lehetnek. Mélyalapozás során mi többször egy kis festéket is keverünk az alapozóba, ami ezzel közel színazonossá válik a festékünkkel, így legtöbbször a 2 rétegű festés is szépen takar a falon. Természetesen amennyiben az alapozó gyártója nem javasolja az anyag keverését, kerüljük azt. A mélyalapozásról és annak folyamatáról az alábbi cikkünkben olvashat :



A mélyalapozás teljes száradása után következhet a festés. Az alábbi szerszámokra lesz szükségünk :



Első lépésként jól keverjük át a festékünket, majd az üres vödörbe öntsünk kb 1/4-ig anyagot a "snájdoláshoz" - ami magában foglalja a sarkok körbe festését, a kapcsolók, dugaljak körbe festését és minden olyan hely előre festését, ahova a nagy hengerrel nem fogunk oda férni. Mi, ha ketten dolgozunk egy szoba festésén, akkor az egyik snájdol, a másik a nagy hengerrel fest, ez azért előnyös, mert itt is a nedvesre-nedves technológia hozza a legjobb eredményt. Erősebb szineknél, ha már a kishengeres festés kiszáradt, és erre festünk rá, csikot hagyhat, foltos lehet, ezért a legrövidebb időn belül érdemes ráfesteni. Mindig a snájdolással kezdjünk, majd a nagy hengerrel fejezzük be a felület festését. Ezt kishengerrel és ecsettel végezzük az alábbi módon:






Jöhet a festés!

A festéket érdemes kétfelé öntenünk, azaz megfelezni egy vödröt, mert így könnyebben mozgunk vele, kisebb súlyt kell emelgetnünk. Nem javasolt a festék hígítása, hacsak a gyártó elő nem írja, de legtöbb esetben a festékek készre kevertek. Mindig a mennyezettel kezdünk, ha az kész, az oldalfalakkal folytatjuk. Minden fal és mennyezet előtt snájdolunk, majd utána festjük nagyhengerrel. Hengerezés során ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk csíkot a nagy hengerrel, az anyagot szépen egyenletesen dolgozzuk el, akár többször is átmenve rajta a nagy hengerrel. Mindig az egyik sarokból elindulunk és készre festjük a falat, ahogyan haladunk előre. Időnként érdemes kicsit távolabb lépve ellenőrizni a minőséget, mivel messzebbről jobban észre lehet venni a hibákat. A nagy hengerrel úgy haladunk, mintha nagy "N" betűket húznánk vele, de egész szűken tegyük ezt, hogy teljesen lefedje a befogott felületet. Használjuk a lehúzó rácsokat a hengerhez, amit a vödörbe állítva, a két fülével beakasztva használunk és mielőtt a falra vinnénk a hengert, ezen görgessük át párszor, mivel így a felesleges festék lemegy róla. Amennyiben a mennyezet festése közben az oldalfalra cseppen festék, azt a száradás előtt töröljük, vagy ha már megszáradt és akkor vesszük észre, csiszoljuk le csiszoló papírral, különben a festés után látszani fog a lecseppent festék nyoma, formája, ami ront az esztétikai értékén a falunknak. Ne húzzuk túl gyorsan a hengert, mert akkor nagyon szórni fogja a festéket, fröcsögni fog. Csak finoman nyomjuk rá a felületre. Mi a festés során egy kicsit drágább (kb 3000-4000 ft) hosszabb szőrű cérnahengert használunk, ami véleményünk szerint szebb mintát hagy (naracshéjhoz hasonló érdesebb felületet), de ez izlés kérdése, rövidebb szőrű hengerekkel, finomabb mintákat lehet festeni. Az alábbi videók, további információval szolgálnak, némelyik német nyelven, amit a munkafolyamat miatt is érdemes megnézni, még ha nem is beszélünk németül:

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése