2016. június 15., szerda

LAMINÁLT PARKETTA A FALRA

   
    Egy asztalos barátomnál láttam az ötletet, amit most röviden szeretnénk bemutatni. Szép, egyenletes, könnyen takarítható falfelület képzés nem könnyű feladat, de ezzel a megoldással egy nagyon dekoratív és tartós falburkolat hozható létre. A laminált parketta számomra eddig csak mint padló burkoló anyag létezett, de ez a megoldás rácáfolt a dogmatikus nézetekre. Nézzük milyen előnyökkel bír ez a megoldás: viszonylag rövid idő alatt el lehet készíteni, komplett rendszerről van szó, élvédők, dekor sínek, takaró profilok mind vásárolhatók hozzá. Mosható, könnyen takarítható felületet ad. Eltünteti a kisebb egyenetlenségeket, falhibákat. Tartós anyag. Hogy csak néhányat említsünk. 


     Amint a képen láthatjuk, vízszintes és függőleges fugák kombinálhatók egy takaró profil beiktatásával. A képen látható parketta építési ragasztóval van a fal felületére felragasztva, természetesen ehhez stabil, pormentes aljzatra van szükség, nehogy a ragasztó elváljon a faltól. Ha önnél már több rétegben festett fal van, ami néhol táskás, könnyel leváló festékkel van festve, érdemes a laza részeket lekaparni egy spaklival, majd mélyalapozni a fal felületét. A gyártó által megadott száradási idő után el lehet kezdeni a munkálatokat. Tulajdonképpen a munka folyamata megegyezik a laminált parketta készítésének folyamatával, a különbség annyi, hogy itt függőleges felületre dolgozunk, ahova ragasztanunk kell. A ragasztás pontonként történik, a parketta több pontjára juttatva építési ragasztót. Ez az anyag a kötés után is egy bizonyos mértékig flexibilis marad, ami a parketta szempontjából fontos tényező, tekintettel a hőtágulásra, dilatációra. Takaró sínek alá, mint például a fenti képen vízszintesen végighaladó sínnél, akár dűbelekkel is megrögzíthetjük, ebben az esetben azonban alul felül is biztosítanunk kell helyet az esetleges tágulásnak, de a képen látható falon levő parketta, csavarozás nélkül is stabilan áll már hosszabb ideje.






A kapcsolók is szépen beilleszthetők a felületbe:



Élvédők és takaró profilok használata a falon és a pozitív éleknél:








A negatív éleknél érdemes színazonos szilikonnal tömíteni, ami szintén a rendszerhez vásárolható. Az elektromos dobozok elérhetőségét az alábbi módon lehet biztosítani, élvédők és parketta felhasználásával:


Felül nikecell stukkó profil került fel, ami később festhető a mennyezet színére, de ha a parkettával azonos színű szegélyezést akarunk, azt is vásárolhatunk hozzá, majd csak a mennyezetet festjük le . A mennyezetnél érdemes festhető akryllal tömíteni, majd festés előtt, szépen egyenesen papír ragasztós szalaggal védeni a festéktől. A szegélyekhez tudunk venni előre felfúrható klipszeket, amibe majd belepattintjuk a parketta szegély lécet.



 Ott ahol járólap van, a szegélyre érdemes ráültetni a parkettát, mivel így elkerülhető, hogy felmosás során nedvességet kapjon a laminált parketta. Ha viszont leültetjük a padlóra, feltétlenül szilikonnal gondosan tömítve zárjuk el a víz útját.





Az alábbi cikkek kapcsolódnak még ehhez a témához:


5 megjegyzés:

  1. Sziasztok.
    Az lenne a kérdésem, hogy szeretném én is felvinni a parkettát a falra kb 1m magasságig. Viszont régebben hőszigetelés gyanánt a padlószőnyeget vittük fel a falra hasonló magasságig és ragasztva van. Azt szeretném kérdezni hogy leszedjem e a padlószőnyeget a falról, vagy erre ráragaszthatom a parkettát megőrizve ezzel a hőszigetelést is.
    Előre is köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok.
    Az lenne a kérdésem, hogy szeretném én is felvinni a parkettát a falra kb 1m magasságig. Viszont régebben hőszigetelés gyanánt a padlószőnyeget vittük fel a falra hasonló magasságig és ragasztva van. Azt szeretném kérdezni hogy leszedjem e a padlószőnyeget a falról, vagy erre ráragaszthatom a parkettát megőrizve ezzel a hőszigetelést is.
    Előre is köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Utalás van a cikkben az árakra! Google a barátod!

      Törlés
  4. Sziasztok.
    Nagyon tetszik a megoldás. Én is szeretném megcsinálni, de nem jövök rá, hogy van megoldva a mennyezetnél a függő és vízszintes lapok találkozása. Hogy sikerült a lapokat így össze illeszteni? Ha valaki tudja a trükköt kérem írja meg. Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés