2014. május 13., kedd

KANDALLÓ ÉPÍTÉSE KÉSZ KANDALLÓBETÉT FELHASZNÁLÁSÁVAL - RÉSZLETES LEÍRÁS

     Esztétikai és gazdasági érvek is szólnak egy kandalló mellet, ami a lakás dísze is lehet. Az alábbi képen a régi kályhát láthatjuk, ami messze nem volt esztétikus és gazdaságos sem. Az új kandalló a tervek szerint kifűti majd a 36 m2-es kis lakást, és a napi használat ezt bőven be is igazolta, a lakásban az új kandallóval napi 400 ft költségből meg lehetett úszni a fűtést, fa brikett használatával, napi egyszeri begyújtással.












     Az új kandalló megépítéséhez szükség volt egy fix beton alap készítéséhez, mivel fa aljzat volt a lakásban, salakkal feltöltve a közei. Ez nem megfelelő egy kb 4-500 kg-os szerkezetnek, ezért esztrich felhasználásával készítettünk egy fix fogadó betonlemezt.

     Az alap testet 10 cm vastag YTONG falazóelemekből készítettük, a ragasztáshoz érdemes jobb minőségű flexibilis ragasztót használnunk. A rákerülő falazat és súly alá ha lehet fal kerüljön alátámasztásként a jobb teherhordás miatt. Ennek figyelembe vételével ki tudunk alakítani tárolókat is az alaptestben. A félkörívek kialakításához kisebb YTONG darabokat vágjunk, majd ezeket az ívnek megfelelően ragasszuk össze, a teljes száradás után egy YTONG csiszoló segítségével simára, ívesre tudjuk csiszolni. Amint látható is, a munkaterületet érdemes takarópapír leragasztásával védeni a sérülésektől. Az YTONG-ot egy YTONG fűrész segítségével tudjuk könnyen méretre vágni. A munka során folyamatosan ellenőrizzük a vízszintet és a függőleges felületeket vízmértékkel.










     A kész alaptestet flexibilis ragasztóval átgletteltük, ezzel fixáltuk a porózus felületet és szilárd alapot készítettünk a rákerülő burkolatnak. Alul és felül készítettünk lyukakat a másik szoba irányába is, ahol a meleg át tud cirkulálni és fűteni a másik szobát. A megrendelő szerint ez annyira sikerült, hogy utólag csökkenteni kellett az áramló levegő mennyiségét egy lamellás megoldással, mert nagyon melegre sikerült fűteni a szobát ezzel a módszerrel.












Egy sablon készítésével kirajzoltuk a tárolók ajtajának helyét, majd egy nyeles fűrész segítségével kivágtuk azokat, majd a csiszolóval simára csiszoltuk a felületét.










      A falat bontott téglából készítettük, az első sor lerakását szintén flex ragasztóba végeztük, majd erre került a helyére a kész kandalló betét, az alaptest alul hasított kővel lett burkolva.







      A függőleges falakat 15 cm távolságra raktuk a kandalló betéttől, mivel a jobb hőtárolás miatt a betét mellé samott téglákat tettünk be agyagba ragasztva. A samott és a tégla fal között 2-5 cm légrés maradt, hogy az öntvény hőtágulása során ne legyen gond a falakkal. Falazás során is folyamatosan figyeljünk a függőre és vízszintre vízmérték segítségével.
















A kandalló bal oldalára egy boltíves fa tároló készült, ramonadként hungarocellt használtunk, amit a falazás után kivettünk. Ez megtartotta az ívbe rakott téglákat a teljes kötésig, a boltívet két oldalról kezdjük rakni, majd a végén a fenti középső téglát helyezzük be a helyére.

















    A kandalló ajtó feletti téglasor megtartásához 16-os betonacélból két szálat vágtunk be, a téglákat kisflexel hornyoltuk be, hogy a vasak ebbe belekerüljenek, így nem láthatóak a mindennapos használat során a fugákat fugázó pisztollyal fugáztuk ki, majd a kész felületet sósavval élénkítettük fel.












    A felső részt fém szerkezetből készítettük el, majd erre tűzálló gipszkartont csavaroztunk. A gipszkarton felületet üvegszövettel erősítettük meg, majd Rimano 6-30 -as gipsz felhasználásával egy rusztikus struktúrát készítettünk.











   A gipszet spaklival a képen látható módon felhordtuk a kartonra, majd még a teljes kötés előtt, vizes szivaccsal elmostuk.











   A száraz felületet ezután két rétegben a kívánt színre festettük. A tégla burkolatot érdemes alaposan takarnunk, hogy ne fessük le, mert később nehéz lehet a tégláról letakarítani.














A kész kandalló. Az alaptestet alul fa mintás járólappal burkoltuk körbe. A jobb oldalra később fa burkolat kerül ülőkeként. A különböző burkolatok találkozásánál érdemes burkolatváltó profilt használnunk.



















   A bontott tégla falazásáról, a fugázásáról az alábbi cikkekben olvashat bővebben :

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK BONTOTT TÉGLÁBÓL FALAT - FALAZÁSI ALAPISMERETEK


HOGYAN FUGÁZZUNK BONTOTT TÉGLÁBÓL KÉSZÜLT DÍSZFALAT ?










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése